Цей рудо-чорний звір мало чим схожий на собаку, але тим не менш називають його саме так – хоботковая собачка або рыжеплечая хоботковая собачка Петерса. Відноситься створення до сімейства прыгунчиковых, в якому є найбільшим представником. Довжина тіла 25-30 см, хвоста –20-25 см, а вага до 0,5 кг

Історія еволюції прыгунчиковых досі до кінця не з’ясована. У різні часи їх зараховували до різним тваринам, об’єднували з зайцеобразными і тупайами, а сьогодні відносять до наlотряду Afrotheria, який об’єднує слонів, трубкозубов, тенреков, доманов, сирен і златокрота.

Лапки у собачки довгі і тонкі, задні набагато більше передніх, що дозволяє звірові спритно стрибати. Шерсть на животі, плечах і голові руда, а на решті частини тіла чорна. Мордочка настільки витягнута, що нагадує хобот, до того ж вона дуже рухлива.

Своїм ім’ям хоботковая собачка зобов’язана німецькому зоолога й натуралістові Вільгельму Петерсу. Відвідавши в 1843 році Мадагаскар, Мозамбік, Занзібар і Коморські острови, він описав безліч тамтешніх мешканців, а деяких навіть привіз з собою на батьківщину.

Рыжеплечи собачки водяться в Танзанії і на південно-заході Кенії. Найчастіше вони селяться вздовж узбережжя, у лісах і чагарниках. Ведуть денний спосіб життя, полюють на невеликих комах, мурах, термітів, павуків. Вночі вони відпочивають у гніздах, які будують з гілочок і трави в невеликій ямці.

Живуть звірята парами і ніколи не йдуть з зайнятої ними території, яку охороняють спільно, самець проганяє самців, а самка бореться з посяганнями інших самок, але на цьому їх «шлюбні зобов’язання» закінчуються. Все інше час пара проводить порізно. Окремо добувають їжу, будують гніздо. Потомство самка ростить поодинці.

Народжують собачки круглий рік, всього 4-5 разів. У посліді зазвичай один або два дитинчати. Через кілька годин після пологів впм вже можуть самостійно бігати, а буквально через два тижні йдуть з батьківського гнізда на вільні хліба.

У дикій природі хоботковые собачки живуть до 5 років, а ось в неволі їх зустріти вкрай складно. Тварини важко переносять зміну проживання і примхливі в їжі. Навіть якщо вдасться вигодувати молочного малюка, він все одно залишиться диким і не визнає людину. У світі всього кілька зоопарків може похвалитися наявністю забавною довгоносий собачки.