Свою назву змія отримала за особливу пристрасть до яєць, які є основою раціону. Яйцеїди позбавлені зубів, тому любителі екзотичної живності часто містять їх у себе вдома.

Поширені яйцеїди по всій території Африки на південь від Сахари. Довжина тіла до 110 див Ці змії дуже теплолюбні, при найменшому похолодання вони ховаються в притулок впадають в заціпеніння. Ведуть нічний спосіб життя, весь день відпочивають, а з приходом сутінків вирушають на пошуки їжі.

Африканські яйцеїди відмінно лазять по деревах і на висоті знаходять пташині гнізда. Виявивши яйце, змія промацує його мовою і визначає свіжість. Годується тільки яйцями, в яких ще не сформований ембріон. Якщо саме таке трапилося на обід, яйцеїд відкриває пащу і заковтує яйце з гострого кінця. Нижня і верхня щелепа не з’єднані між собою, що дозволяє дуже широко відкривати пащу.

Як вже було сказано, отруйних зубів у змії немає, але в щелепах є спеціальні, схожі на гармошку, складки, які допомагають утримати ціле яйце в роті і проштовхнути його в глотку.

Коли змія повністю заковтує яйце, вона проходить через так звану «яєчну пилу», це гострі відростки передніх хребців, які розбивають шкаралупу і вміст стікає в шлунок. Навіщо м’язи стискають горло і змія випльовує несмачну шкаралупу.

У вдалі дні змія може з’їсти до 5 пташиних яєць, цього їй вистачить на кілька тижнів.

Взимку, коли птахи не гніздяться, змії впадають в сплячку, після якої настає період розмноження. Самки відкладають до 25 яєць і ніяк не піклуються про потомство. Через два-три місяця з них вилупиться повністю самостійні змійки довжиною близько 20 див. Статевої зрілості вони досягнуть тільки до 2 років.

Відео: як яйцеїд поїдає видобуток