Ця кумедна пташка досить рідкісна, а її головна особливість, як говориться, у наявності. Називається диво — скельний півник. Дзьоб у нього насправді є, тільки він ретельно прихований під яскравими пір’їнками. А вводить в оману не тільки химерний вигляд, а й назва. З півниками або курочками птах не має нічого спільного, вона відносяться до загону горобиних.

В природі існує два види скельних півників: гвіанський і андський або перуанський. Вони схожі за способом життя і звичками, відрізняються лише деталями оперення і ареалом проживання. На голові у пташки є невеликий гребінець покритий пір’ям, з-за якого вона отримала свою назву. У довжину півники виростають до 35 див. Дзьоб середніх розмірів, міцний і частіше прихований під спрямованим вперед гребенем. Самки набагато дрібніше самців і забарвлення у них досить скромний, однорідний темно-бурий.

У андського (перуанського) скельного півника оперення яскраво жовтого або насичено червоного кольору, хвіст та крила чорного, а крила сріблясто-сірі.

У гвіанського півника майже все пір’ячко яскраво помаранчевого кольору, біля крил з розщепленим хвилястим краєм, тільки махові пір’я крылье сірі з білим плямою. Хвіст бурий. Гребінь красиво оздоблює темна смужка.

Перуанські півники зустрічаються в Андах, на території Болівії, Венесуели і Перу. Гвианские заселяють Гвінеї і північні області Бразилії. Обидва види живуть у скелястій місцевості, оточеній вологими дощовими лісами.

Харчуються півники переважно соковитими фруктами, але іноді не проти з’їсти комаха або дрібних хребетних, таких як ящірки і жаби.

Коли настає період розмноження півники збираються на відкритих ділянках місцевості. Постійних пар у них немає, тому має місце особливий шлюбний ритуал. Самець вибирає собі невеликий персональний ділянку, ногами звільняє його від сміття і ходить колами, демонструючи гордий профіль. Самки в цей час збираються осторонь і спостерігають за ними з чагарників. Періодично птиці перегукуються і потім спаровуються.

Коли всі любовні справи закінчені кавалер втрачає інтерес до пані, і вона відправляється споруджувати гніздо з бруду і клейкою слини. По виду воно дуже нагадує ластівчине.

У кладці, як правило, тільки одне-два яйця, з яких через 27-28 днів на світ з’являються пташенята. Малюків мама намагається годувати тільки білковою їжею, наприклад дрібними комахами.