Як і у людей, у папуг існують свої рекордсмени в різних областях, а деякі види навіть зуміли відзначитися відразу в декількох.

Какапо

Какапо, він же совиний папуга— нічна нелітаючий птах, що мешкає тільки в Новій Зеландії. Можливо, є самим древнім з папуг і вже точно самий важкий з нині живих. Довжина його тіла близько 60 см, а вага у зрілому віці від 2 до 4 кг. Одна з незвичайних особливостей какапо – сильний, але приємний запах, що нагадують аромат квітів або меду.

Какапо включений до категорії зникаючих видів і є найбільш нечисленним. У квітні 2009 року їх нараховували всього 125 особин, багатьом дано імена.

Гіацинтовий ара

Красень гіацинтовий ара – самий великий папуга, якщо судити не за вагою, а за зростом. Деякі особини досягають 1 м завдовжки (близько половини припадає на хвіст). Вага птиці 1,2-1,5 кг, а розмах крил досягає 150 див. Мешкає цей вид ара болотисті місцевості, ліси, лісопосадки і пальмові гаї в Бразилії, Болівії і Парагваї. Кожен день літають на кормові території, які зазвичай знаходяться в декількох десятках кілометрів від ночівлі.

Забарвлення оперення сіро-синя смужка біля основи дзьоба і кільце навколо очей неоперенные, яскраво-жовтого кольору. Ара за сумісництвом і найгучніші, їх різкий голос чути на відстані до 1,5 км.

Вид знаходиться на межі зникнення. До 2002 року в природі їх налічувалося 6500 особин. Гіацинтовий ара сьогодні ще й найдорожчий папуга, вартість однієї птиці може досягати 1 000 000 руб. Найбільш цінуються ті, що вирощені в неволі.

Дятловые папужки

Найменші представники загону – дятловые папужки. Рід включає в себе всього 6 видів. Довжина тіла пташок не перевищує 10 см, дзьоб у них вигнутий і вузький, висота більше довжини, хвіст короткий з заокругленим або прямим зрізом, подібний дятловому. Мешкають папужки в Новій Гвінеї і найближчих островах.

Жако

Жако, або африканський сірий папуга вважається самим розумним і говірким. В середньому він може запам’ятати більше 1500 слів, але крім повторення здатний асоціювати їх з предметами, сприймати поняття форми, порядкового номера і кольору. Ареал проживання у західній Африці, збігається з областю поширення олійної пальми.

Хвилястий папужка

Невеликі папужки відрізняються балакучістю, досить легко запам’ятовують слова або навіть вирази, але зазвичай повторюють їх без зв’язної логіки. Назва виду походить від грецьких слів «psittacos» — «папуга», «melos» — «спів», і латинського «undulatus» — «хвилястий». У дослівному перекладі ім’я звучить як «співаючий хвилястий папуга».

У природі папужки зустрічаються Австралії. Аборигени називали їх «bedgerigas», що означає «придатні для їжі». Хвилястий папужка найбільший з усіх папуг Австралії. Зграї птахів можуть налічувати до кількох сотень особин. Крім цього маленькі гомінливі пташки заслужили звання найшвидші, вони здатні розганятися до 120 км/год, але така швидкість короткочасна.

Якщо говорити про волнистиках, як про домашніх попугайчиках, то вони, безсумнівно, найбільш популярні, а крім цього можуть похвалитися найбільшим колірним різноманітністю.

Чорний какаду

Досить великий папуга з Австралії чорно-грифельного кольору з самим сильним дзьобом довжиною до 9 див. Утримувати в домашніх умовах чорного какаду складно, йому не складе праці перекусити прути товщиною в 5 мм До того ж харчується він горіхами канарського дерева, які важко чим-небудь замінити.

Кеа

Кеа єдиний в сімействі всеїдний папуга, крім рослинної їжі він не проти поласувати більш дрібними пернатими, комахами, личинками і черв’яками, не гребують падлом. Відомі навіть випадки нападу на овець.

Крім того, він самий высоколетающий папуга. Може підніматися на висоту до 1,5 тисяч метрів над рівнем моря, інші папуги зазвичай літають не вище 1 тис. метрів.

На батьківщині в Новій Зеландії кеа називають «клоунами гір» за крайнє цікавість, яке вони проявляють у тому числі до рюкзаків туристів, і звичку перекидатися в калюжах.

Синьо-жовтий ара

Синьо-жовтий ара найбільш довгоживучі птахи не тільки серед папуг, серед усіх пернатих. У середньому вони живуть 50-60 років, але відомі випадки, коли ара святкували свій 100-й ювілей.