Подивишся на кабарги і здається, що це знову бавляться любителі Photoshop, насправді ж, якщо хтось і пожартував, то це була природа.

Кабарги часто порівнюють з оленем, але до них вона не має ніякого відношення. Для незвичайного звіра виділили окреме сімейство Кабарговых, де він почесний і єдиний представник.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла кабарги всього 1 метр, висота в холці до 70 сантиметрів, а маса дорослої особини 11-18 кг. Крижі у кабарги розташований на 5-10 см вище холки, з-за того, що задні ноги довші за передні. Шерсть довга і густа, буро-коричневого кольору.

У кабарги немає рогів, зате у самців є довгі вигнуті ікла, які виконують роль турнірного зброї. З-під верхніх губ вони виступають приблизно на 9 сантиметрів.

Поширення

Ареал кабарги дуже великий від Гімалаїв і Тибету він тягнеться аж до Кореї і Сахаліну через Східну Сибір. Тварини віддають перевагу круті схили і хвойні ліси.

Спосіб життя

Кабарги ведуть осілий спосіб життя. Живуть поодинці, дуже рідко збираються невеликими групами до 5 особин. Основу раціону складають лишайники, хвоя, хвощі та інша рослинна їжа.

Ці тварини чудові стрибуни, яким по маневреності немає рівних. Під час стрибка кабарга здатна змінити напрям на 90. Крім цього, подібно зайцю вона вміє заплутувати сліди.

Відносини і розмноження

Під час гону, який починається в грудні, між самцями відбуваються справжні поєдинки. Іноді вони навіть можуть закінчитися смертю переможеного. Самці мітять територію, залишаючи за собою солодкий мускусний запах, на який самки збігаються, стрімголов. Вагітність триває 195 днів, народжується зазвичай 1-2 дитинчати.

Мускусна заліза самця розташована на череві і наповнена густим коричневим секретом. Мускус має дуже складний склад, він несе самиці інформацію про вік, стан самця, а також може прискорювати початок тічки.

«Мускус» від слова «кабарга»

Багато хто вважає що мускус (інгредієнт, який входить до складу деяких парфумів) це горіх. Мабуть грає роль співзвуччя зі словом мускат. В крайньому випадку, що це фрукт, смола чи східна пряність, але ніяк не виділення самця безрогого зубатого оленя.

Слово мускус походить від давньоіндійського «mushcus» – «яєчко». Латинська назва кабарги дослівно перекладається як «дає мускус».

Ціна пахучого секрету

У природоохоронних організаціях про мускус говорять не менше, ніж про бивнях слонів або шкурах амурських тигрів. Один самець кабарги за рік утворює не більше 20 грамів мускусу, тоді як за попередніми оцінками інституту екології і еволюції експорт мускусу з Росії за 16 років склав 820 кг. Загальна вартість цього добра 41 мільйон доларів.

У 1845 році чисельність кабарг становила близько 250 тисяч, до середини 20 століття цифра знизилася до 10 000 особин.