Тушканчики – родина ссавців гризунів з дуже характерною зовнішністю. У забавних звіряток короткий тулуб з сильними, довгими задніми лапами, довгий хвіст з пензликом на кінці і коротенька мордочка з великими виразними очима.

Тушканчики – типові нічні або сутінкові тварини, тільки на території Казахстану проживає вигляд, який веде денний спосіб життя. Маленькі звірятка можуть пересуватися і на чотирьох ногах, але воліють стрибками. особлива будова задніх лап дозволяє їм стрибати на відстань, що перевищує довжину тіла в 20 разів і розганятися до 40 км/год.

Деякі великі і досвідчені тушканчики можуть за себе постояти, відбиваючись від ворогів задніми лапками, інші ж, відчувши небезпеку, видають писк і кулею линуть в свою нірку.

До речі, норки у тушканчиків бувають чотирьох типів. Прості ходи глибиною до 20 см – це так звані «рятувальні». Тимчасові будинки довжиною близько 50 сантиметрів, закупорені піщаної або земляною пробкою, що зберігає всередині прохолоду і вологу. Постійні нори влаштовані складніше: у них є головний хід, виритий під нахилом і кілька запасних «сліпих» тунелів, які підходять близько до поверхні. В кінці головного ходу є округла камера – кімната тушканчика, выстеленная подрібненими травинками. Якщо в нору проникає хижак звір тут же розриває дах в одному зі сліпих ходів і тікає. Нори четвертого типу – зимівельних. У них є «комори» з гастрономічними запасами, а кімната для сну розташована на глибині від 1,5 до 2,5 м.

Забарвлення шерсті тушканчиків частіше коричневого кольору, але що цікаво, він залежить від району проживання. Чим південніше мешкає той чи інший вид звіра, тим світліше у нього шерсть і довші вуха. У природі створення живуть у пустелях і напівпустелях південній частині Європи, Азії і в Північній Африці, рідше в степових районах.

Взимку більшість тушканчиків впадає в сплячку. Навесні і влітку вони розмножуються, приносять 1-3 посліду на рік. Самка ходить вагітною 26-42 дня, а потім народжує від 1 до 8 малят.

Харчуються тушканчики переважно підземними частинами рослин, насінням личинками і комахами. Воду ці гризуни не п’ють, задовольняються тієї вологою, що отримують з корми. Кормові маршрути тушканчиків досить довгі, довжиною від 4 до 11 кілометрів.

У тушканчиків дуже багато природних ворогів і це не може не впливати на середню тривалість їхнього життя. Полюють На гризунів тхори, сови, ласки, лисиці, а в деяких районах змій.

З усього розмаїття видів лише три були приручені людиною і міститися в якості домашніх тварин: великий, малий і мохноногий тушканчики.

Як показують археологічні розкопки тушканчики мешкають на планеті вже близько 8 мільйонів років.

Цікаве відео про малий тушканчике: