У широкому сенсі мавпи – це всі представники загону приматів, в якому виділяють безліч видів. Когось з представників, наприклад, шимпанзе чи горили ми знаємо добре, але є і такі, про яких ви, можливо, навіть не чули.

Чубаті тамарині

Для цих забавних звіряток існує кілька назв: едіпового игрунка, пинче або чубатий тамарін. В якості місця проживання вони облюбували тропічні ліси Колумбії, Панами. Спритні, як білки, пинче зазвичай селяться високо в кроні дерев і рідко спускаються на землю.

Розміри звірків невеликі: довжина тіла до 20 см, хвоста – близько 35 см, а вага зазвичай не перевищує 0,5 кг. Живуть тамарині невеликими сім’ями, які налічують 10-20 особин.

Кирпаті золотисті мавпи

Кирпатих мавп або ринопетикусов можна зустріти тільки в горах китайських провінцій Сичуань і Юньнань. У літню пору року вони піднімаються в хвойні ліси на висоту понад 1 500 метрів, де температура досягає мінусової позначки, тому іноді їх також називають «сніжні мавпи».

На Землі залишилося близько 20 тисяч представників виду. Живуть вони величезними зграями, які налічують 400 і більше особин.

Лисий уакари

Один з найбільш рідкісних і маловивчених видів приматів з тропічних лісів Амазонської низовини. Тільки після дощу вони спускаються на землю, щоб підібрати впали фрукти. Внутрішній уклад життя підпорядковується суворої ієрархії, дрібні спільноти об’єднуються в більш великі до двохсот особин.

Місцеві жителі називають уакари «англійськими мавпами», оскільки вони нагадують їм згоріли на сонці краснолицых туристів.

Тонкинский ринопитек

Це створення з незвичайною мордочкою – тонкинский ринопитек або кирпата мавпа Дольмана, зникаючий вид приматів сімейства Мартишкових. Зустрічається тільки на півночі В’єтнаму. Чисельність популяції сьогодні не перевищує 250 особин.

Більшу частину життя рінопітекі проводять на дереві, утворюють гаремные групи.

Золотий лангур

Тонкотелая мавпа з сімейства Мартишкових знаходиться на межі зникнення. Чисельність приматів оцінюється приблизно у 1000 особин.

Зустрічаються золоті лангури на території королівства Бутан і в індійському штаті Ассам, де вважаються священними тваринами. Лангури утворюють групи до 12 особин, які входять один самець і самки з потомством. Молоді самці живуть окремо.