Африканський страус найвища, найважча і найсильніша птах у світі, та ще й бігає швидше коня, деякі люди навіть примудряються прокотитися з вітерцем. Латинська назва страуса – Struthio camelus, що в перекладі означає «горобець-верблюд». Дуже великий горобець! Гаразд, але причому тут верблюд?

Страуси розганяються до 50 км/год, а на коротких дистанціях навіть до 70 км/год, під час бігу вони роблять просто величезні кроки, довжиною до 4 м в довжину, таке не під силу більше ні одного птаха, але у страусів особлива будова ніг, що закінчується двома потужними потовщеними пальцями, схожими за будовою на кінцівки верблюдів.

Ще одна схожість з верблюдом проявляються в здатності страуса довгий час обходитися без води і при необхідності піднімати температура тіла на 3-4°С. Це робиться для того, щоб зменшити випаровування вологи з тіла, а вночі птах використовує збережене тепло для обігріву.

«Верблюжі птиці» поширені практично по всьому африканському континенту, як вони виглядають, напевно, знають всі. У висоту страуси досягають 2,5-2,7 м, шия у них довга, крила недорозвинені, а величезні очі оздоблені густими віями. До речі, розмір одного очного яблука страуса приблизно дорівнює величині його мозку.

Самці відрізняються від самок розмірами і більш яскравим чорно-білим оперенням. Страуси живуть невеликими сім’ями до 15 особин. Кожну родину очолює самець, за ним слідує «подруга серця» – домінуюча самка, а далі по ієрархії ще 4-6 самок, решта-молодняк. Щорічно самки в сім’ї можуть змінюватися, і тільки домінуюча залишається з самцем на все життя.

Коли настає період розмноження самець витанцьовує по черзі перед усіма дамами сімейства, демонструючи себе у всій красі, після чого відбувається спарювання. Коли всі самки сімейства удостоїлися уваги, майбутній батько починає викопувати гніздову яму глибиною до 60 см і сідати на неї.

Всі самки відкладають яйця поруч з самцем, а він підступає їх під себе і висиджує більшу частину доби. Лише зрідка днем його підміняє головна самка. Коли вона сідає на яйця, то дізнається свої і перекочує їх в центр гнізда, відправляючи решта на край. Такий хитрий маневр потрібен тому, що з яєць у середині гнізда обов’язково вилупляться малюки, а ті, які знаходяться по краю можуть замерзнути або зіпсуватися.

У середньому кладка складається з 20-25 яєць, кожне довжиною близько 20 см і важить 1,5-2 кг. Высиживаются яйця протягом 40-45 днів.

Пташенята вилуплюються практично самостійними, вони можуть бачити, ходити і вже на 2 день після народження відправляються з батьками на пошуки їжі.

Здебільшого страуси вегетаріанці, вони їдять пагони, квіти, насіння, але в разі нестачі рослинності можуть поласувати комахами, дрібними гризунами або рептиліями. Пташенята живляться переважно тваринною їжею У страусів немає зубів, тому вони закушують дрібними камінчиками, які перемелюють їжу в шлунку. Живуть страуси 30-40 років, статевого дозрівання досягають до 2-4 років.

Африканські страуси намагаються пастися недалеко від зебр і антилоп. Таке співжиття вигідно для обох сторін. Високі птиці помічають здалеку хижака, видають попереджувальні сигнали і пускаються у втечу. Але якщо загроза нависла над пташенятами, то страус стає в оборону, потужними ударами ніг він може завдати ворогу потужний удар, іноді смертельний.