Чарівні лопоухие ведмедики навряд чи когось залишать байдужим, але що дивно, незважаючи на бажання їх потискати і поселити поруч, ніхто не зважується на цей крок.

Коали – єдині представники свого сімейства, хоча колись їх існувало майже 20 видів. Також цих сумчастих ведмедів називають деревними, а все тому, що більшу частину життя вони проводять на гілках евкаліпта, лише в рідкісних випадках спускаючись на землю.

В основному коали скромні мовчуни, тільки в період розмноження, від болю чи переляку вони можуть видавати різкі сумні звуки. Вага дорослих тварин коливається від 5 до 14 кілограм, а тривалість життя в середньому 15 років.

Відповідь на питання чому ж коал не можна тримати як домашніх вихованців криється в їх дієті. Чарівні деревні ведмедики харчуються виключно листочками евкаліпта і не визнають ніякої іншої їжі. Щодня вони вживають кілограмів зелені і практично ніколи не п’ють воду, оскільки отримують вологу безпосередньо з листя, а також роси, яка на них осідає. Лише зрідка коали шукають воду: в період голодування або під час проблем з травленням, коли їм потрібно попередити обезводнення.

Щоб поповнити запас мікроелементів коали періодично їдять землю. Завдяки такій скромній дієті гастрономічних конкурентів у них немає. До того ж для більшості травоїдних листя евкаліпта є отруйними через синильної кислоти, яка в них міститься, а сильна печінка коал здатна нейтралізувати цю отруту.

Будучи вегетаріанцями коали практично не отримує білків, тому не витрачають даремно енергію. Швидкість обміну речовин у тварин порівняно низька, з-за чого вони неймовірно повільні, практично весь час проводять нерухомо на дереві, обхопивши лапками гілку. У такій позі ведмедики і їдять, і сплять, до речі сплять вони близько 20 годин за добу.

Коали по натурі одинаки, збираються в зграю тварини лише в період розмноження. Дитинчата залишаються поруч з матір’ю до 3-х років.

Коли-то на деревних ведмедиків полювали з-за густого м’якого хутра, але на щастя, в 1927 році відстріл коал був заборонений і чисельність тварин почала відновлюватися. Зараз вони у великій кількості живуть в Австралії і на острові Кенгуру. Ворогів серед місцевих хижаків у ведмедиків немає.