Що цікаво, на різних мовах божа корівка називається по-різному, але завжди її ім’я так чи інакше пов’язана з Богом. У латишів вона – «marite» — названа на честь девнего божества Мара, відає земними стихіями; у німців – «Marienkaefer» — жучок Діви Марії; французи кажуть — poulette a Dieu, що дослівно перекладається як «курочка бога»; а в англомовних країнах – Ladybug (жучок Богоматері), Ladybird (пташка Богоматері) або Lady-beetle (бджола Богоматері).

Чому ж «Божа»?

Як свідчать, що дійшли до наших днів перекази, живе сонечко на небі, а не на Землі. Кожен раз вона спускається лише для того, щоб передати послання. Як правило, це добрі вісті, наприклад, про народження дитини, про дощі для гарного урожаю, про удачу в розпочатій справі. Якщо хтось виявляв на одязі корівку, її обов’язково пересаджували на праву руку і поки комаха, що повзе розповідали про всіх побажаннях, в надії, що створення передасть їх на Небеса. Ображати і тим більше вбивати божу корівку ні в якому разі не можна, по-перше, це може накликати біду, а по-друге, це живе беззахисне створіння.

В одній слов’янської легендою бог Перун перетворив на божу корівку свою невірну дружину. Будучи на неї страшенно злий, він кидав навздогін комасі блискавки і рівно 7 раз він потрапив, залишивши на спинці обпалені відмітини. Але мабуть він дуже любив зрадницю, раз досі виконує, принесені нею прохання нащадків.

Інше пояснення криється в мирному зовнішньому вигляді комахи, його довірливості по відношенню до людей і відсутності будь-якої агресії.

Хоча насправді це миле створення хижак, та ще який! Доросла комаха з’їдає близько 3000 попелиць, а личинка божої корівки за час свого дорослішання близько 1000 дрібних зелених шкідників. Справжнє екологічне зброю проти попелиці! Недарма існує ферми на яких розводять сонечок. Наприклад, у Франції їх можна купити навіть в роздріб з доставкою по пошті. Червоні сонечка, розсаджені на полях і в садах – це гарантований захист рослин від настирливої попелиці і це в свою чергу також могло стати причиною порівняння комахи з Божою благодаттю.

А як щодо «корівки»?

Не можна не відзначити деякі подібності цієї комахи з корівкою. Її яскраве забарвлення, червоний в чорну точку, нагадує забарвлення здавна поширені на Русі плямистий корів. Але крім цього, комаха теж може давати молоко, правда жовтого кольору, гіркий і отруйна. Навіть тарантул, відомий своєю всеїдністю, обходить божа корівку стороною.